source: http://tidningenhembakat.se/2014/02/09/3598/
receptet är fantastiskt gott och till frukost brukar jag äta dem med smör, ost och paprika.
Gifflar kan också fyllas med t ex riven ost, skinka, soltorkade tomater, salami, mozzarella, färska kryddor eller något annat gott. Har man väl lärt sig hur man formar dem kan man variera sig oändligt beroende på serveringstillfälle. De är alltid kul att duka upp med vackra bröd på en buffé, picknick och till frukost. De går utmärkt att frysa in gifflarna och de är perfekta för barnen att ta fram efter skolan och äta som mellis.
Ca 16 st
Vackra och saftiga bröd som rullas ihop av trekantiga degbitar.
25 g jäst3 dl mjölk1 tsk salt20 g smör, rumsvarmt6–7 dl vetemjöl
Pensling & garnering1 äggsemsamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp.
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp.
2. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop all till en smidig deg. Knåda den krafigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en slicer eller en vass kniv.
5. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.