Gjutjärnsgrytan ger ett saftigt bröd med frasig yta. Tyngden på locket gör att fuktigheten bevaras i brödet. Degen är enkel att göra men ska jäsa i två längre omgångar. Grädda brödet i en 3–4 liters gryta.
1 bröd
6 dl vatten, rumsvarmt1 dl filmjölk¼ pkt jäst2 tsk salt13–15 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Häll vatten och filmjölk i en bunke. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt salt.
2. Rör ner ca 8 dl vetemjöl till en tjock smet.
3. Täck smeten med plast-folie och låt den jäsa i 4–8 tim i rumstemperatur.
4. Tillsätt ytterligare 5 dl vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i ytterligare 2–8 tim. Smaken och glutentrådarna utvecklas ju längre degen får jäsa.
5. Nu ska degen vara elastisk med långa glutentrådar. Tillsätt eventuellt 1–2 dl vetemjöl om degen är mycket lös. Hur mycket mjöl som behöver tillsättas beror bland annat på hur varmt degen stått. Jästsvamparna äter vetemjölet och ju varmare degen stått, desto mer mjöl behöver tillsättas. Konsistensen ska vara lös men degen ska ändå hålla ihop.
6. Rulla degen i en rikligt mjölad handduk och låt den jäsa inrullad i handduken i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta i den varma ugnen.
7. Strö lite mjöl i grytans botten och lägg den mjölade degen i den heta grytan och sätt på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
8. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15–20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.