dimanche 9 février 2014

Lindas semmelflätor

source: http://tidningenhembakat.se/2014/02/05/valkommen-till-lindas-bakskola/

Lindas semmelflätor

2 st
Gör en halv sats deg om du bara vill ha en fläta.
25 g jäst2 dl mjölk, ljummen
2 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 6 dl vispgrädde
mandelmassa
mjölk
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera 3 bitar. Rulla ut dem till längder, ca 45 cm. Fläta ihop dem tre och tre.
4. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla flätorna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt flätorna kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.
7. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den i som en sträng i mitten på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut den på flätorna. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.
1. Gör degen enligt receptet. Dela degen i två delar efter första jäsningen.
1. Gör degen enligt receptet. Dela den i två delar efter första jäsningen.
2. Dela bitarna i tre delar. Nu har du totalt sex degbitar i samma storlek.
2. Dela bitarna i tre delar. Nu har du totalt sex degbitar i samma storlek.
3. Rulla ut längder av degbitarna, 35–40 cm långa. Fläta ihop dem tre och tre till två flätor.
3. Rulla ut längder av degbitarna, 35–40 cm långa. Fläta ihop dem tre och tre till två flätor.

4. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla flätorna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min.
4. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla flätorna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min.
5. Skär av ett lock på flätorna.
5. Skär av ett lock på flätorna.

6. Gröp ur mittsträngen på bottnen. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa och lägg den i mittsträngen.
6. Gröp ur mittsträngen på bottnen. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa och lägg den i mittsträngen.

7. Vispa grädden och bred ut den på flätorna.
7. Vispa grädden och bred ut den på flätorna. Sätt på locket försiktigt.

8. Sätt på locket och pudra över florsocker. Ät och njut!
8. Pudra över florsocker före servering. Ät och njut!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.