SOURCE: http://bakgladje.blogspot.se/search/label/Recept%20-%20T%C3%A5rtfyllningar
Vaniljkräm
Varför har jag aldrig gjort egen vaniljkräm tidigare? Det gick ganska snabbt och det var inte svårt och framförallt blev det otroligt gott.
Vill man göra glasskräm av vaniljkrämen räcker halv sats av receptet nedan. Häll i 2 dl ovispad grädde i vaniljkrämen vispa till önskad konsistens. Glasskrämen räcker till ett lager fyllning i en normalstor tårta.
VANILJKRÄM
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärlkelse
50 g smör, rumsvarmt
Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut kärnorna. Koka upp mjölken tillsammans med kärnorna från vaniljen och låt även den urskapade vaniljstången ligga med. Ta upp vaniljstången efter uppkoket.
Vispa äggulorna tillsammans med strösockret och majsstärkelsen så att det blir vitt och pösigt. Slå över en varma mjölken samtidigt som du fortsätter att vispa.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp samtidigt som du vispar kraftigt. Häll över i en kall skål så snart blandningen tjocknat ordentligt. Ha i smöret och vispa krämen tills den är slät. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåpet.
Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm
Vill man göra glasskräm av vaniljkrämen räcker halv sats av receptet nedan. Häll i 2 dl ovispad grädde i vaniljkrämen vispa till önskad konsistens. Glasskrämen räcker till ett lager fyllning i en normalstor tårta.
VANILJKRÄM
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärlkelse
50 g smör, rumsvarmt
Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut kärnorna. Koka upp mjölken tillsammans med kärnorna från vaniljen och låt även den urskapade vaniljstången ligga med. Ta upp vaniljstången efter uppkoket.
Vispa äggulorna tillsammans med strösockret och majsstärkelsen så att det blir vitt och pösigt. Slå över en varma mjölken samtidigt som du fortsätter att vispa.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp samtidigt som du vispar kraftigt. Häll över i en kall skål så snart blandningen tjocknat ordentligt. Ha i smöret och vispa krämen tills den är slät. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåpet.
Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm
SÖNDAGEN DEN 15:E MAJ 2011
Bärmousse med färskost
Det här är en otroligt god bärfyllning som inte är allt för söt. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
BÄRMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager
200 g bär
en knapp dl florsocker
100 g neutral färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Mixa eller mosa bären och blanda hälften av bären med färskosten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den andra hälften av bären i en kastrull, låt svalna en stund och blanda ihop med färskostblandningen. Vänd ner den vispade grädden i bärblandningen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan tårtan fylls.
Receptet hämtat från Baka baka liten kaka
BÄRMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager
200 g bär
en knapp dl florsocker
100 g neutral färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Mixa eller mosa bären och blanda hälften av bären med färskosten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den andra hälften av bären i en kastrull, låt svalna en stund och blanda ihop med färskostblandningen. Vänd ner den vispade grädden i bärblandningen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan tårtan fylls.
Receptet hämtat från Baka baka liten kaka
ONSDAGEN DEN 11:E MAJ 2011
Chokladmousse med färskost
Det här är en väldigt god chokladmousse som jag absolut kommer att göra fler gånger. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att moussen även passar som efterrätt tillsammans med färska bär. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
CHOKLADMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager
100-150 g choklad (150 g för vit och ljus choklad, 100 g för mörk choklad)
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen och låt den svalna något. Rör ner färskosten i chokladen, rör kraftigt så att chokladen inte stelnar. Rör ner ungefär en tredjedel av grädden i chokladblandningen och rör ordentligt. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Receptet hämtat från Baka baka liten kaka
CHOKLADMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager
100-150 g choklad (150 g för vit och ljus choklad, 100 g för mörk choklad)
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen och låt den svalna något. Rör ner färskosten i chokladen, rör kraftigt så att chokladen inte stelnar. Rör ner ungefär en tredjedel av grädden i chokladblandningen och rör ordentligt. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Receptet hämtat från Baka baka liten kaka
LÖRDAGEN DEN 7:E MAJ 2011
Limemousse
Min idé med bloggen är att det ska finnas recept på allt jag gör så att ni som läsare ska kunna baka och göra samma sak som jag. Jag gick igenom gamla inlägg och såg att jag missat att skriva upp receptet på limemoussen som jag fyllde förra årets morsdagtårtamed. Det är en frisk och härligt god fyllning.
LIMEMOUSSE
2 lager
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1,5 dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
1 dl limesaft (ca 3 limefrukter)
6 gelatinblad (3 tsk geltinpulver)
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa creme fraiche, turkisk yoghurt och socker tills sockret löst sig. Värm limesaften och smält de urkramade gelatingbladen i limesaften (eller rör ner geltinpulvret i den uppvärmda limesaften). Rör ner limesaften och limeskalen i yoghurtblandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen. Låt fyllningen stelna i kylskåpet gärna över natten innan du fyller tårtan.
LIMEMOUSSE
2 lager
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1,5 dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
1 dl limesaft (ca 3 limefrukter)
6 gelatinblad (3 tsk geltinpulver)
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa creme fraiche, turkisk yoghurt och socker tills sockret löst sig. Värm limesaften och smält de urkramade gelatingbladen i limesaften (eller rör ner geltinpulvret i den uppvärmda limesaften). Rör ner limesaften och limeskalen i yoghurtblandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen. Låt fyllningen stelna i kylskåpet gärna över natten innan du fyller tårtan.
MÅNDAGEN DEN 17:E JANUARI 2011
Chokladmousse
Jag är på jakt efter den perfekta chokladfyllningen och det här är första försöket. Det blev är en härligt god chokladmousse. Vill du ha en barnvänligt variant av chokladmoussen men ändå med romsmak så kan du koka romen så att alkoholen försvinner. Du ska i så fall inte göra som jag gjorde... jag trodde att jag skulle kunna koka upp romen i ett litet glas i micron men det slutade med att det smälde till i micron och när jag öppnade så fanns det inget kvar i glaset. Däremot luktade det väldigt starkt av rom i hela micron.
CHOKLADMOUSSE
1 lager
150 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk rom (eller annan valfri smak)
Gör så här:
Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner rumsvarma äggulor, ett i taget, i chokladen. Häll i romen och rör om. Vispa grädden fluffig men inte fast. Rör ner lite av grädden i chokladblandningen och vänd (inte vispa) ner den övriga vispade grädden.
CHOKLADMOUSSE
1 lager
150 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk rom (eller annan valfri smak)
Gör så här:
Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner rumsvarma äggulor, ett i taget, i chokladen. Häll i romen och rör om. Vispa grädden fluffig men inte fast. Rör ner lite av grädden i chokladblandningen och vänd (inte vispa) ner den övriga vispade grädden.
SÖNDAGEN DEN 2:E JANUARI 2011
Passionsfruktmousse
Det här är nog en ny favorit bland tårtfyllningar. Den blir otroligt frisk och god i smaken. Enda nackdelen är att den är lite dyrare än andra fyllningar att göra. Den passar även utmärkt att ha som fyllning i en cupcake, gärna med chokladsmak.
PASSIONSFRUKTMOUSSE
1-2 lager
8-10 passionsfrukter (1 dl passerad juice)
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Passera fruktköttet genom en sil och ta så många passionsfrukter att det blir 1 dl fruktjuice. Vispa upp den kondenserade mjölken och blanda med passionsjuicen. Vispa grädden fast och vänd ner i krämen. Låt fyllningen stå i kylskåpet minst tre timmar innan du fyller tårtan.
Tillägg 2011-01-13: Andra gången jag gjorde denna mousse så blev den väldigt lös så i fortsättningen kommer jag nog att ha i lite geltinblad/pulver i moussen för att få lite stabilitet.
PASSIONSFRUKTMOUSSE
1-2 lager
8-10 passionsfrukter (1 dl passerad juice)
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Passera fruktköttet genom en sil och ta så många passionsfrukter att det blir 1 dl fruktjuice. Vispa upp den kondenserade mjölken och blanda med passionsjuicen. Vispa grädden fast och vänd ner i krämen. Låt fyllningen stå i kylskåpet minst tre timmar innan du fyller tårtan.
Tillägg 2011-01-13: Andra gången jag gjorde denna mousse så blev den väldigt lös så i fortsättningen kommer jag nog att ha i lite geltinblad/pulver i moussen för att få lite stabilitet.
MÅNDAGEN DEN 4:E OKTOBER 2010
Chokladkräm / chokladfluff
Chokladkräm eller chokladfluff är en god tårtfyllning eller frosting som kan varieras med olika chokladsorter. Det är bara att välja din favoritchoklad och du får en god kräm. Jag har testat med dumle, ljus choklad och mörk choklad och min favorit av dessa är mörk choklad. Det går bra att spritsa krämen på cupcakes, vispa då krämen med elvispen lite hårdare. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
CHOKLADKRÄM / CHOKLADFLUFF
1 lager
150-180 g valfri choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Grovhacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Häll grädden över den smälta chokladen och rör tills allt har blandat sig ordentligt. Ställ blandningen i kylskåpet tills den kallnat (jag låter den stå över natten). Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens.
CHOKLADKRÄM / CHOKLADFLUFF
1 lager
150-180 g valfri choklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Grovhacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Häll grädden över den smälta chokladen och rör tills allt har blandat sig ordentligt. Ställ blandningen i kylskåpet tills den kallnat (jag låter den stå över natten). Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens.
SÖNDAGEN DEN 5:E SEPTEMBER 2010
Glasskräm
Den här tårtfyllningen är trots namnet inte gjort av glass, men det smakar vaniljglass. Fyllningen är jättegod och passar till de flesta andra fyllningar. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
GLASSKRÄM
1 lager
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Vispa grädden. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.
Tillägg 2010-09-06: Fick tipset att man kan hälla ovispad vispgrädde i vaniljkrämen och vispa till önskad konsistens. Jag har även fått tipset att det går bra att spritsa med glasskräm.
Du kan självklart använda valfri vaniljkräm i glasskrämen, använd hälften vispgrädde och hälften vaniljkräm när du blandar.
GLASSKRÄM
1 lager
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Vispa grädden. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.
Tillägg 2010-09-06: Fick tipset att man kan hälla ovispad vispgrädde i vaniljkrämen och vispa till önskad konsistens. Jag har även fått tipset att det går bra att spritsa med glasskräm.
Du kan självklart använda valfri vaniljkräm i glasskrämen, använd hälften vispgrädde och hälften vaniljkräm när du blandar.
MÅNDAGEN DEN 28:E JUNI 2010
Lemoncurdgrädde
Den här tårtfyllningen är nog en ny favorit för mig. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Jag använde den imidsommartårtan tillsammans med jordgubbsmousse och det blev riktigt gott. Lemoncurdgrädde blir en frisk och lite syrlig fyllning. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
Jag har köpt färdig lemon curd på burk men tänkte göra egen vid tillfälle. Om du har ett bra recept på lemon curd får du gärna lämna en kommentar här eller maila till mig.
LEMONCURDGRÄDDE
1 lager
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa grädden och rör ner lemon curd.
Jordgubbsmousse
Jordgubbsmoussen är bra och god fyllning till tårtan. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Jag köper ofta frysta jordgubbar som jag använder men har du tillgång till färska jordgubbar så är det att föredra. Byt gärna ut jordgubbarna mot något annat bär eller bärblandning om du vill testa nya smaker. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.
JORDGUBBSMOUSSE
1 lager
300 g jordgubbar
2-4 msk marsanpulver
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbarna.
Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbarna.
FREDAGEN DEN 11:E JUNI 2010
After eight-kräm
Om du tycker om After eight så kommer du att tycka om den här tårtfyllningen. När jag första gången hörde talas om After eight-kräm så visste jag direkt att jag ville testa den. Jag blandar ut After eight med mörk choklad för att inte få en för kraftig mintsmak. After eight-krämen är också god att ha som efterrätt till konserverade päronhalvor med en klick vispad grädde till.
AFTER EIGHT-KRÄM
1 lager
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
50 g After eight (ca 6 st)
Gör så här:
Värm grädden i en kastrull så att den blir varm. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt blandningen stå kallt i kylskåp minst två timmar tills den blivit ordentligt kall. Vispa till lagom tjock fyllning.
After eight-krämen passar väldigt bra till päronmousse.
MÅNDAGEN DEN 7:E JUNI 2010
Päronmousse
En klar favorit när det gäller tårtfyllningar är päronmoussen. Päronmoussen påminner om glassen Piggelin i smaken och känns väldigt fräsch. Det här receptet räcker till 1 lager i en normalstor tårta.
PÄRONMOUSSE
1 lager
1,5 dl Kiviks päronkräm
2 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
10 droppar päronessens
2 konserverade päronhalvor
(grön pastafärg eller karamellfärg)
Gör så här:
Blanda päronkrämen med marsanpulver. Ha i päronessens och finhackade bitar av konserverade päron. Färga eventuellt med lite grön pastafärg eller karamellfärg. Vänd ner i vispad grädde.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.