3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter rice krispies
(smaksättning: 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och rice krispies hälls i (och eventuell smaksättning). Blanda ordentligt. Ta ur smeten och lägg i en smörad form. Blöt händerna med vatten och tryck sedan ut massan i formen. Låt kallna och skär sedan i önskad storlek. Förvara i tätslutande burk i 2-3 dagar.
Kan tillägga att det går bra att höfta ihop massan också. Jag brukar smälta marschmallowsen i lite smör och sedan ha i flingorna lite i taget. Använder man för mycket flingor kommer massan inte kunna formas och det syns ganska snabbt om det är för lite eller för mycket.
Ett bra sätt att lära sig hur mycket det blir och hur mycket det behövs till olika dekorationer (ni vet det där med "trial and error").
Hur man modellerar tårtdekorationer med RKT:
Forma gärna massan medans den fortfarande är varm (det funkar dock om den är torr också, du kan pensla med lite vatten så blir den snabbt klibbig igen).
Blöt händerna och tryck till önskad form. Om den ska täckas med sugarpaste eller marsipan så görs det med fördel medans massan fortfarande är klibbig.
Jag brukar forma massan medan den är varm, sedan låter jag den torka och därefter skär jag till den. Ska RKTn användas till modeller med raka kanter och slät underlag så bör den skäras till. Den blir annars "knögglig" vilket kommer synas genom spn eller marsipanen. Ibland kan dock "knögglerna" gör intrycket på modellen mer levande, så det är lite en smakfråga.
Tänk på: Om dekorationen ska förtäras så bör den göras högst tre dagar i förväg. Kan man däremot tänka sig att inte äta dekorationen så går den att göra långt i förväg. Det är en klar fördel då det kan ta sin tid att tillverka dekorationer. Förvara den då i lufttät burk i skafferiet.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.