source: http://bakgladje.blogspot.se/search/label/Baka%20med%20barn
LUSSEKATTER
40 st
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
225 g smör
1 g saffran (2 paket) + 1 st sockerbit
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, spar 1 dl till utbaket
Pensling:
1 ägg
pärlsocker eller russin
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda ihop alla ingredienser. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 40 bitar. Rulla långa korvar av degen och rulla ihop till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla lussekatterna med ägg och ha på pärlsocker eller russin. Grädda i 4-10 minuter i 275 grader i mitten av ugnen. Låt lussekatterna svalna på ett galler under en bakduk.
Tips för goda lussekatter:
- Titta på degen och inte på tiden. Låt degen jäsa till dubbel storlek vid första jäsningen. Tiden varierar beroende på degens temperatur.
- Jobba in så lite mjöl som möjligt i degen vid utbaket.
- Se till att inte grädda lussekatterna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen. Mina blev klara efter ca 4,5 minut.
- Frys in lussekatterna så fort de svalnat så håller de sig saftiga och fina.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire
Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.